Pages

Sunday, December 16, 2012

Olive Oil



Nowadays, all the villagers are collecting either olives or tomatoes in our small peninsula. Yesterday we went to the local olive oil mill to purchase the freshly squeezed golden liquid. Every year we are buying close to 100 litres for our yearly consumption as well as to fulfill the orders of  family and friends..Other than occasional butter, no other oil enters to our kitchen..

And today we joined the villagers picking olives. It's a difficult job which requires lots of hard work and camaraderie..Once upon a time olive oil was an item that I could easily find on the market shelfs, but living in Datca made me realize how valuable every drop of it and I dont have to tell you the divine  taste and smell of it..


Bu sıralar küçük yarımadamızda herkes ya domates topluyor ya da zeytin. Dün Kızlan köyündeki zeytin sıkım fabrikasına gidip 100 litreye yakın zeytinyağ aldık. bir kısmı bize, bir kısmı da sipariş veren aile ve arkadaşlarımıza. Ara sıra kullandığım tereyağı saymazsak bizim mutfağa başka bir yağ asla girmez..

Bugünde zeytin toplayan komşularla beraberdik. Çok zor bir iş, ailenin ve arkadaşların desteği olmadan yapılması nerede ise imkansız. Bir zamanlar zeytinyağ benim için supermarket raflarında kolayca bulabileceğim bir şeyken,  Datça'da yaşamaya başladıktan sonra her bir damlasının ne kadar kıymetli olduğunu anladığım altın sıvı haline geldi..Tabi ki buradan aldıklarımızın muhteşem tadından ve kokusundan bahsetmeme hiç gerek yok...

6 comments:

  1. Wow that must taste terrific. Never really thought about how olive oil was made, cool
    Benny & Lily

    ReplyDelete
  2. Living in a village the rythm of life is completely different. Lovely photos!

    The address of my blog has changed:
    http://travelinghawk.me

    ReplyDelete
  3. Love the different colors of the olives! I'm hoping to join some friends in N. Cyprus to help with the olive harvest next year.

    ReplyDelete
  4. An olive harvest is on my bucket list too. Don't care where ... just so long as it's in the Med somewhere :)

    ReplyDelete
  5. Çocukluğum...
    İşçiler bana okul bahçemize zeytin silkmeye gelen çalışanları hatırlattı, aynen bunlar gibi gelirler yerlere kocaman muşamba sererler ellerinde değnek (sopa) ile zeytin silkerlerdi. hemen ilerilerinde kocaman senelik birde incir agacı vardı..Zaman inanılmaz geçiyor EGE burnumda tütüyor

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin